понеділок, 18 січня 2016 р.

Цей день в історії

1654  Перея́славська рáда - загальна військова рада, скликана гетьманом Богданом Хмельницьким у місті Переяславі (нині Переяслав-Хмельницький) для вирішення питання про взаємовідносини між Військом Запорізьким та Московською державою. Яка ухвалила рішення щодо приєднання України до Росії.

1778 були відкриті Гавайські острови, названі Куком Сендвічевими островами на честь Джона Монтегю, 4-го графа Сендвіча, одного з лордів Адміралтейства (ця назва не прижилася).Британський мореплавець Джеймс Кук був першою білою людиною, яка потрапила на Гавайський архіпелаг. 
Капітана і його бувалу команду вразили дві речі: перше, краса і доступність острів'янок; друге, неймовірна кількість спортивних ігор (інколи не дуже безпечних), якими займалися остров'яни. І все ж найбільш незвичним видовищем, яке довелось побачити Кукові, було так зване «хее-налу» — мистецтво ковзання на дошках по хвилях. Яке й отримало назву «серфінг» від англійського surf (прибій). Ковзанням на дошках займався не лише простолюдини, а навіть вожді. З огляду на це остров'яни користувалися двома типами дощок: алача і оло.

1943 прорив радянськими військами блокади Ленінграда. Блокада тривала 900 днів. Було звільнено місто Шліссельбург (Петрокрепость) і очищена від ворога вся прилегла до берега Ладоги територія. Ширина сухопутного коридору становила на різних ділянках від 8 до 10 кілометрів. У день прориву блокади Ленінграда надійний сухопутний зв'язок міста з '' Великою землею '' був відновлений.

Немає коментарів:

Дописати коментар