вівторок, 12 січня 2016 р.

Цей день в історії
1722 імператор Росії Петро I заснував новий державний орган — прокуратуру. Першим генеральним прокурором Росії став Павло Ягужинський.
1816 - уряд Франції видав указ про вічне вигнанні сім'ї Бонапарта з країни.

1913 У № 30 газети "Соціал-Демократ" від 12 січня 1913 Йосип Джугашвілі вперше
підписався псевдонімом "Сталін". Перші роки двадцятого століття Йосип Джугашвілі активно займається політичною діяльністю і вивчає Маркса і Енгельса. У цей період він підписує свої статті в нелегальних газетах різними псевдонімами - Чижиков, Бесошвілі, Іванович, Ніжерадзе. Одним з найвідоміших його псевдонімів стала партійна кличка «Коба», однак в 1912 році Йосип вибрав псевдонім, який пройшов з ним все його життя, - Сталін.

1945 розпочалась Сандомирсько-Сілезька стратегічна наступальна операція військ 1-го
Українського фронту, що тривала до 3 лютого. Метою операції було розгромити кельце-радомську групу ворога, звільнити південну частину Польщі, вийти до р. Одер і захопити плацдарм на її лівому березі;
1945 розпочалась Західно-Карпатська стратегічна наступальна операція військ 4-го Українського і головних сил 2-го Українського фронтів, що тривала до 18 лютого. Метою
операції було розбити угрупування військ ворога, що перебували в Західних Карпатах, подолати силами 4-го Українського фронту Західні Карпати і вийти на підступ до Моравсько-Остравського району.
1945 розпочалася Вісло-Одерська стратегічна наступальна операція радянських військ, яка тривала до 3 лютого. Метою операції було розгромити групу армій «А», завершити визволення Польщі і створити хороші умови для удару на Берлін.



Немає коментарів:

Дописати коментар